Wolt Dizni i osvajanje striming neba

Iz Valt Disnei Co saopšteno je u ponedeljak da je ovaj gigant restrukturirao svoje medijsko i zabavno poslovanje kako bi ubrzao rast Disnei + -a i drugih streaming usluga jer potrošači sve više gravitiraju digitalnom gledanju.

Reorganizacijom Dizni će odvojiti razvoj i proizvodnju programa od distribucije kako bi što bolje odgovorio zahtevima potrošača. Ovaj potez usledio je nekoliko dana nakon što je aktivni investitor Daniel Loeb iz hedž fonda Third Point pozvao Dizni da odustane od isplate dividende i udvostruči svoja programska ulaganja u streaming. Nakon ovog poziva iodgovora Diznijeve akcije porasle su za skoro 5% u trgovanju van radnog vremena, na 130,76 dolara. Kompanija za medijske i tematske parkove pokrenula je uslugu strimovanja Disnei + u novembru 2019. i veoma brzo premašila je sopstvene ciljeve privlačeći više od 100 miliona korisnika striminga širom sveta na Disnei +, Hulu i ESPN +. Striming pionir Netflik Inc može se pohvaliti sa 193 miliona korisnika, ali je tu bazu stvorio tokom 13 godina poslovanja u ovoj oblasti.

Daniel Loeb je dodao i to da je Dizni trebao dodatno smanjiti dividendu kako bi povećao potrošnju na nove TV emisije i filmove kako bi brže pribavio nove kupce. Kao odgovor na ovu konstataciju stigla je izjava  izvršnog direktora Diznia Bob Chapek-a, u intervjuu za CNBC. On je rekao da kompanija planira da poveća ulaganja u sadržaj, ali da nije spremna da smanji svoju dividendu za finansiranje strategije. Istakao je i to da je upravljanje stvaranjem sadržaja različito od distribucije i da će im omogućiti da budu efikasniji i spretniji u stvaranju sadržaja koji potrošači najviše žele, a da se isti isporučuje na način na koji oni to više vole da konzumiraju.

U izjavi od ponedeljka, Loeb je pozdravio Diznievo preuređenje strukture medija i zabave.

Prema tim promenama, Diznievi studiji, opšta zabava i sportsko poslovanje bi se našli pod jednim odeljenjem, dok bi distribucija i komercijalizacija spadali u zasebnu globalnu celinu.

Na kraju Dizni je, opreza radi pojasnio, da će njegovi kreativni timovi razvijati i proizvoditi programe kako za striming tako i za tradicionalne platforme, a distributivna grupa će odlučiti gde će ga kupci videti.

 

Daf Braun vesti.