ЈUTARNJA PONUDA: Keš je GO!

Чување богатства у готовини је очигледно контра-интуитиван позив када инфлација по први пут у генерацији расте ка двоцифреним цифрама.

Ипак, многи инвеститори раде управо то: БоФА је саопштила да је 13,2 милијарде долара пребачено у готовину прошле недеље и да су готовинске позиције менаџера фондова раније овог месеца достигле највиши ниво од пада тржишта пандемије у марту 2020. Аналитичари БофА-е су такође упозорили да су цене роба на правом путу за највећи раст у више од једног века, док су државне обвезнице постављене у најбољу позицију по приносу од 1949. године, пошто централне банке подижу каматне стопе како би укротиле растућу инфлацију.

С обзиром на то да су тржишта акција изгубила више од 5% до сада у овом кварталу, многи инвеститори можда ће оправдано осећати да треба напуштајући ризична тржишта акција на којима дивиденде и капитални добици изгледају мање атрактивно у поређењу са брзим растом приноса на државне обвезнице.

Приноси на 10-годишње записе трезора порасли су скоро 40% до сада овог месеца , док се у Немачкој Бунд затвара на 0,6% и даље се удаљава од негативне територије која је била његов дом у последње три године.

Рат у Украјини, узрокује да су ланци снабдевања под тешким притиском, пандемија која се поново појавила усред бујне инфлације чине овај циклус заоштравања монетарне политике посебно тешким за маневрисање.

Слика, овог последњег понедељка ујутро у марту 2022, мутна је као и увек. Јен је продужио пад на шестогодишњи минимум након што је централна банка Јапана ступила на тржиште како би зауставила раст приноса државних обвезница, а азијске акције су се повукле пошто је блокада због корона вируса у Шангају оптеретила у негативном правцу расположење инвеститора.

Цене нафте пале су за око 5 долара због страха од слабије потражње из Кине, али су и даље на нивоима који нису виђени од 2014. године.

Неки одговори о смеру путовања целокупног финансијског система у неизвесну чак и блиску будућност очекују се ове недеље са анкетама о глобалној производњи, инфлацији и подацима о запошљавању у САД. Кључни догађаји који би у понедељак требало да пруже више смерница тржиштима су:

– пад морала немачких извозника због рата у Украјини,

– Кина индустријска добит расте, али заглибљена у једноцифреном расту…