Opet crni oblaci nad ekonomijom EU, ništa novo.

Ekonomski oporavak Evrozone naišao je na novu – staru prepreku u septembru i posustao u svojoj uzlaznoj liniji. Veliki broj zemalja evro bloka počinje opet značajno da solira kako se epidemija covid 19 opet rasplamsava. Taj trend nastavlja se i početkom oktobra. Ekonomske aktivnosti su opet u silaznom trendu.

Sve ankete vodećih direktor i menadžera pokazuju da u sektoru uslužnih delatnosti, koje čine oko dve trećine BDP a EU, u najmanju ruku ne cvetaju ruže i sa strahom se očekuju rezultati trećeg kvartala. S druge strane podaci koji stižu iz proizvodnje blago su pozitivni čak i u septembru. Neki bi rekli da su mnoge fabrike širom EU u fazi značajnijeg preporoda. Pitanje je samo da li su srednjoročno takve konstatacije održive.

Što se tiče samih država unije Nemačka kao predvodnica je u septembru imala blagi rast i ako i njen značajan deo privrede proističe iz usluga. Ipak Nemačkoj mnogi predviđaju mali ali srtabilan oporavak.

Za razliku od Nemačke, Francuska prvi put posle juna pokazuje opadanje poslovnih i privrednih aktivnosti, a isto je i sa Španijom. Italija takođe kuburi u uslužnom sektoru gde je negativni trend u turizmu ostavio vidan ožiljak. Veliko je iznanađenje britanska ekonomija koja se pokazala mnogo otpornija i žilavija nego što se dalo pretpostaviti uprkos bregzitu i svim njegovim posledicama kao i najavi drugog talasa epidemije.

Iznenađujuće je da je na nivou EU tokom avgusta meseca maloprodaja doživela značajan porast, neki bi rekli da je kupovina preko interneta najzaslužnija za takve rezultate ali i najavljuju da bi takav trend bio značajan i po završetku pandemije što može ukazati na nove vetrove u evropskom ritejlu.

Prognoze su sledeće – usluge nemaju dobre izglede na horizontu gde se sve izvesnije javlja značajan uticaj i porast epidemije covid 19 u nadolazećoj jeseni i zimi – proizvodnja i ritejl pored značajnog porasta pored sa sobom nose srednjoročno veliki znak pitanja i izvesniju stagnaciju i pad nego nastavak trenda rasta.

Ovakve prognoze su u skladu i sa glavnim menadžerskim indeksom IHS Market a koji je sa septembarskih 51,9 pao na septembarskih 50,4 i time se približio granici od 50 posto i crvenoj zoni negativnih očekivanja. Sve ovo odvija se i u kontekstu najave značajne aktivnosti ECB i novog paketa pomoći.

Izvor Reuters