Bit koin i Rusija u potencijalnom zagrljaju

Русија разматра да прихвати биткоин као плаћање за свој извоз нафте и гаса, према високорангираном законодавцу. Павел Завални каже да би „пријатељским“ земљама могло бити дозвољено да плаћају у криптовалутама или у својим локалним валутама. Раније ове недеље, руски председник Владимир Путин рекао је да жели да „непријатељске” земље купују њен гас за рубље.

Подразумева се да овај потез има за циљ јачање руске валуте, која је ове године изгубила преко 20 одсто на вредности. Санкције које су увеле Велика Британија, САД и Европска унија, након инвазије на Украјину, оптеретиле су руску рубљу и подигле њену цену живота. Међутим, Русија је и даље највећи светски извозник природног гаса и други највећи снабдевач нафтом. Господин Заваљни, који је на челу комитета руске Државне думе за енергетику, рекао је у четвртак да земља истражује алтернативне начине за примање плаћања за извоз енергије.

Он је рекао да су Кина и Турска међу “пријатељским” земљама које “нису биле укључене у притисак санкција”.

„Већ дуго предлажемо Кини да пређе на обрачуне у националним валутама за рубље и јуане“, рекао је Заваљни. „Са Турском ће то бити лире и рубље.

Господин Завални је додао: „Такође можете трговати биткоинима.’ Аналитичари кажу да би Русија могла имати користи од прихватања популарне криптовалуте, упркос ризицима.

„Русија веома брзо осећа утицај санкција без преседана“, рекао је Дејвид Бродсток, виши научни сарадник Института за енергетске студије у Сингапуру. „Постоји потреба за јачањем економије и на много начина, биткоин се сматра средством високог раста. Међутим, приметио је да је вредност биткоина ове године порасла за чак 30 одсто. За поређење, долар се трговао унутар 5% у односу на евро.

„Јасно прихватање биткоина, у поређењу са другим традиционалним валутама, уводи знатно већи ризик у трговину природним гасом“, рекао је господин Броадсток.

Штавише, један од главних „пријатељских“ трговинских партнера за Русију је Кина, а криптовалута је забрањена за употребу у Кини“, додао је он. „Ово јасно ограничава потенцијал за плаћање коришћењем биткоина.“

Да ли су криптовалуте спас за Авганистанце?
Милиони Биткоин донација се сливају у Украјину. Постоји забринутост да би руски олигарси могли да користе виртуелне валуте да би избегли санкције. Ово је подстакло украјинску владу, као и америчке и европске политичаре да затраже од платформи за криптовалуте да забране све руске кориснике. Али многе компаније су то искључиле.

„Неки обични Руси користе криптовалуте као спас сада када је њихова валута пропала“, рекао је Брајан Армстронг, извршни директор компаније за криптовалуте Цоинбасе.

Рекао је: „Многи од њих се вероватно противе ономе што њихова земља ради, а забрана би им такође наштетила. У среду су Путинови коментари о томе да „непријатељске“ земље плаћају у рубљама довели валуту до тронедељног максимума.

Међутим, многи постојећи гасни уговори су договорени у еврима и нејасно је да ли Русија може да их промени. ЕУ се ослања на Русију за 40% свог гаса.