Tračak nade, akcije rastu

Evropske akcije porasle su u utorak. Rast je baziran na nadi investitora o bržem ekonomskom oporavku. Tehnološke akcije SU prednjačile nakon što je francuska konsultantska grupa za informatičku tehnologiju Atos završila pregovore o potencijalnom preuzimanju američkog rivala DKSC Technologi. Akcije u Atos SE porasle su 5%  nakon što je kompanija rekla da je odlučila da prekine razgovore o potencijalnoj akviziciji kompanije DKSC Technologi Co. za 10 milijardi dolara.

Evropski tehnološki sektor porastao je za 1,4%, dok je indeks STOKSKS 600 zabeležio rast od 0,8%.

Veselo raspoloženje sa azijskih tržišta prelilo se na Evropu u ranim trgovinama nadajući se većem podsticaju za američku ekonomiju.

Fokus investitora takođe je ostao na izveštajima o zaradi iz cele Evrope. Na evropskom nebu ima i drugačijih primera, te se tako može izdvojiti da je vrednost Fresenius Medical Care -a smanjio za 12% nakon što je prva svetska kompanija za dijalizu bubrega upozorila da će joj prilagođeni neto profit verovatno pasti ove godine.

Te tako je i vrednost BP  opao za 4% nakon što je njegova dobit u poslednjem kvartalu 2020. potonula na 115 miliona dolara zbog slabe potražnje za energijom i loših trgovinskih rezultata.