Gejming industrija u 2020. godini duplo više

Industrija video igara u Srbiji donosi godišnje između 50 i 100 miliona dolara, a poslednja istraživanja pokazuju da je ta industrija zabeležila dodatni rast, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

„To je bio podatak za 2019. godinu, ali je zabeležen značajan rast za prethodnu godinu i procenjuje se da je između 80 i 100 miliona. Ovaj rast ispraćen je rastom na globalnom nivou, ali bez obzira na to da li se radi o broju igrača, preuzetih igrica, konzola i slično, u pitanju je dvostruki rast u odnosu na prethodnu godinu“ rekla je za Infobiz Kristina Janković iz Asocijacije industrije video igara.

Povećan je i broj zaposlenih u gejming industriji u Srbiji, sa 1.300 na skoro 2.000, naglasila je Janković. „U svakom trenutku ima preko 100 otvorenih pozicija za gejming i tu smo videli koliko interesovanja ima i talenata u različitim oblastima. A u Srbiji su najpopularnije igrice na telefonima, koje donose preko 60 odsto prihoda.“  kaže Kristina Janković.

Konkretna podrška države ovom sektoru još uvek nije stigla, ističe Janković, osim pomoći i olakšica inovativnim startapima koji obuhvataju širok pojam.

„Italija je recimo prošle godine uložila oko četiri miliona evra u gejming jer su shvatili da donosi zaradu, a da su neophodna mala ulaganja. U Srbiji takav sličan fond još nemamo, ali nadamo se da će biti prepoznato“, zaključila je Janković.

Izvor N1