Reditovci kupuju, srebro osvaja visine

Cene srebra skočile značajno u proteklih pet meseci, a posebno od prošlog ponedeljka kada su mnogi e mediji pozvali na kupovinu ovog metala. Takoreći otpočelo je masovno kopiranje ponašaja koje je podstakla GameStop akcija.

Intersantno je da su i akcije nekoliko manjih australijskih rudarskih firmi porasle kako su mali trgovci otpočeli masovno da kupuju. Talas se prelio čak i na argentinsko tržište jer su rude i istraživački resursi skočili za više od 15%. Veb prodavnice koje se bave prodajom kovanog novca takođe su prijavile neviđenu potražnju i zakašnjenja u isporuci srebra.

Srebro je poraslo za čak 7% na 28,99 dolara za uncu, što je njegova najviša vrednost od sredine avgusta. Sve ovo izazvali su mali trgovci koji kupuju akcije i drugu imovinu na koju se klade veliki fondovi sa Vall Streeta, što idirektno pak rezultira velikim gubicima za velike investitore. Neki korisnici na Reddit forumu Vallstreetbets tvrdili su da je srebro teško izmanipulirano tržište, a nagli rast cene srebra mogao bi naštetiti velikim igračima sa Vall Streeta.

“Razmislite o Gainzu. Ako vam nije stalo do dobitaka, razmislite o bankama poput JP MORGAN koje biste usput uništili”, rekao je korisnik Reddita RocketBoomGo u široko rasprostranjenom postu. Neki članovi foruma su takođe suprotstavili potezu ovog člana, sugerišući da bi on imao koristi od istih sredstava koja su imala koristi od klađenja protiv GameStop-a. Nedavni talasi sa GameStop-a, koji su takođe podstakli maloprodajni investitori,  viđen je kao svojevrsna pobuna protiv velikih institucionalnih investitora.

„Sada postoji ova neobična situacija kada je gomila sa Reddita usmerila svoj fokus na većeg kita u smislu da se pokuša sa kapitalizacijom dobiti na tržištu srebra“, rekao je Kile Rodda, analitičar u brokerskoj kompaniji IG Markets u Melburnu.

Cene srebra porasle su dodatno za 15% od zatvaranja u sredu, otprilike u vreme kada su poruke počele kružiti forumima kao što je Reddit, ohrabrujući korisnike da kupe metal i povećaju cene. Sve je to eskaliralo do sada ne zapamćenim tendencijama koje prete da potkopaju velike. Najnoviji talas dolazi kada se šteta u jednoj investicionom fondu sa Vall Streeta tek pokušava očistiti. Prema izveštajima medija, hedž fond Melvin Capital izgubio je 53% vrednosti u januaru. Dogodilo se to da su ovom fondu dospele velike obaveze prema investitorima u novcu  poslednjih dana januara, a mesec je završio sa 8 milijardi dolara imovine (5,8 milijardi funti)  nakon što je godinu započeo sa oko 12,5 milijardi dolara, navodi Reuters. Fond se kladio da će zalihe oslabljenog prodavca video igara GameStop, koji se pre pet meseci trgovao na manje od 5 dolara, dodatno pasti. Međutim, maloprodajni investitori upoređujući izveštaje sa platformi društvenih medija Reddit, kupili su akcije i poslali vrednost akcija ovog prodavca u petak na više od 325 dolara. Fond je kažnjen.

Veoma je interesantno kako će se mali investitori u bliskoj budućnosti ponašati, kako će se nadalje kretati cena sreba i koje će nove zakonomernosti ovakva akcija uspostaviti pogotovo na relaciji mali – veliki ostaje da se isprati. Da li je ovo bila samo pokazna vežba ili otpočinjanje otvorenog rata.