Rekordni pad britanske ekonomije

Ekonomija Velike Britanije je prema zvaničnim statističkim podacimaje pala u recesiju posle rekordno dugog perioda od 11 godina, i to iz razloga što je u drugom tromesečju pala za velikih i rekordnih 20,4 odsto. Nekoliko je uzroka za ovaj rekordni pada ali je zasigurno najbitniji je uvođenje restriktivnih mera u borbi protiv koronavirusa.

Zavod za nacionalnu statistiku Velike Britanije zabeležio je pad od 2,2 odsto u prva tri meseca, a zatim u aprilu 20,4 odsto što je najveći mesečni zabeleženi pad od drugog svetskog rata. Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mesečne cifre koje prate kvartalne cifre. Cifre koje se beleže u tekućem kvartalupokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je započeto sa postepenom liberalizacijom mera i kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7 odsto.

Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja”, rekao je zvaničnik Zavoda za statistiku.

Britanska vlada se nada da će popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu i sve većim popuštanjem stega tokom avgusta i septembra omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom. Jedina varijabla koja može drastično da pokvari ovaj put ka plusu je korona virus i drugi talas, koga se svi pribojavaju.