Xiao Me nezаustavljiv!

Кинески произвођач паметних телефона Ксао ми je у уторак известио о порасту прихода од 21,4% већи од очекиваног у четвртом кварталу, пошто индустријске испоруке уређаја полако расту након глобалног недостатка чипова и врхунца пандемије.

„Године 2021. доживели смо веома сложену ситуацију“, рекао је председник Ксао миa  Ванг Сјанг у позиву за зараду. „Снабдевање је у веома тешком или тешком положају, и постоји геополитички утицај. Међутим, перформансе компаније Ксао ми су показале да смо отпорна компанија.“

Приход је порастао на 85,58 милијарди јуана (13,45 милијарди долара) у кварталу завршеном 31. децембра, у поређењу са 70,46 милијарди јуана у претходном периоду и очекивањима аналитичара од 81,80 милијарди јуана, према подацима Рефинитива. Испоруке паметних телефона порасле су за 4,4% на 44,1 милиона јединица у кварталу, наводи Ксао ми у саопштењу. Нето приход је порастао за 39,6% на 4,47 милијарди јуана, такође изнад очекивања аналитичара.

У позиву за зараду, Ванг је рекао да је обезбеђивање стабилног снабдевања чиповима и даље изазов у првом кварталу 2022, али очекује да ће се ситуација побољшати до јуна. Компанија, која остварује огромну већину свог прихода од продаје мобилних телефона, саопштила је да је приход од паметних телефона порастао 18,4% на 50,5 милијарди јуана (7,94 милијарде долара) у кварталу завршеном 31. децембра.

Прошле године, Ксао ми је преузео тржишни удео на свом домаћем тржишту у Кини од Хуавеја, који је изгубио замах на паметним телефонима након што су Сједињене Државе поставиле извозна ограничења својим добављачима. Али Хуавеи спиноф Хонор се вратио јак у другој половини 2021. године, завршавајући четврти квартал са 16% тржишног удела у Кини – исто као и Ксао ми – према подацима Kаналиса. Испоруке паметних телефона компаније Ксао ми у четвртом кварталу у Кини порасле су за 10%, према истраживачкој компанији Каналис. Глобално, његове испоруке су порасле за 5%.

Успорена потражња за телефонима у Кини, највећем тржишту компаније, навела је Ксао ми да тражи нове могућности. Предвиђено је да компанија уложи 10 милијарди долара у наредних десет година у производњу електричних аутомобила, за које се нада да ће пласирати на тржиште до 2024. године. Компанија је такође повећала улагања у чипове, пуштајући свој први уређај са процесором сигнала слике који је сам развио.

Ванг је рекао да ће улагања у чипове ићи у области „директно повезане са корисничким искуством“, као што је брзо пуњење. Ксао ми је такође проширио свој малопродајни отисак, у нади да ће привући више купаца.Ксиаоми је пријавио пораст прихода од 33,5% у 2021. години, који је достигао 328,3 милијарде јуана (51,59 милијарди долара), у поређењу са просечном проценом аналитичара од 325,862 милијарде јуана.

(1 долар = 6,3638 кинески јуан ренминби)