A šta rade kinezi?

Кинески потрошачи постају опрезнији него што су били на почетку пандемије, показало је истраживање Народне банке Кине објављено у среду.

Уместо да троше или улажу свој новац, више Кинеза је желело да уштеди у прва три месеца 2022. године, показали су резултати кварталног истраживања.

Испитаници у анкети који су рекли да су склонији штедњи у првом тромесечју порасли су на 54,7% — што је највише забележено од трећег квартала 2002, према подацима до којих је дошло преко Винд Информејшн.

У последњих неколико недеља, ширење високо преносиве варијанте омикрона у главним економским областима као што су Шенжен и Шангај пореметило је пословање и свакодневни живот због затварања и карантина. Како ковид-19 улази у своју трећу годину, постоје знаци да кинеске власти померају свој наратив са одржавања тако строге политике нулте ковид-а на „прагматичнији приступ“, рекао је Карлос Казанова, виши економиста за Азију у УБП-у, у четвртак на КНБЦ-у.

Али он не очекује да ће се те промене наставити и на другу половину године, рекао је Казанова. Његова компанија смањује прогнозу кинеског БДП-а за други квартал, рекао је он, не прецизирајући цифру.

Иако је истраживање централне банке показало да је удео испитаника који су желели да потроше новац у првом тромесечју пао на 23,7%, тај ниво је био само најнижи у овој години, показали су подаци.  Нјсанижи прроценат од 22% измерен је током најгорег дела пандемије у Кини у првом кварталу 2020.

Образовање је била главна категорија у којој су кинески потрошачи планирали да повећају своју потрошњу у наредна три месеца. Истраживање ПБОК-а показало је да је 28,9% изразило такву намеру — у односу на 27,2% у четвртом кварталу прошле године. И упркос тешкоћама кинеске индустрије некретнина, удео испитаника који планирају куповину куће остао је исти за оба квартала, 17,9%, наводи се у истраживању.

Док планирају да смање потрошњу, кинески потрошачи су рекли да ни они нису склони да улажу свој новац.

Удео испитаника који желе да инвестирају пао је на 21,6%, што је најнижи ниво забележен у првом кварталу 2009, према Винд-у.

Апетит за улагање у акције био је најнижи међу три наведене категорије улагања, а удео испитаника који желе да купе акције пао је на 16,2% у првом кварталу — што је пад са 17,3% у претходном кварталу, показали су подаци анкете.

ПБОК је саопштио да је својим кварталним истраживањем, спроведеним од 1999. године, обухваћено 20.000 људи са банковним депозитима у 50 великих, средњих и малих градова у земљи.