Инфлација у ЕУРО зони

Трошкови живота су прошлог месеца достигли још један рекордни ниво у зони евра, што је изазвало додатна питања о томе како Европска централна банка може да стабилизује тако брзо растуће потрошачке цене.

Укупна инфлација је износила 7,5 одсто за март на годишњем нивоу, према прелиминарним подацима европске статистичке службе Еуростат објављеним у петак. Базна инфлација је у фебруару достигла 5,9%. Бројке долазе у време када је руска инвазија на Украјину донела обновљену економску неизвесност, а неки економисти се питају да ли ће зона евра ући у рецесију 2022. године – нешто што су европски званичници до сада одбијали да кажу.

Италијански премијер Марио Драги, на пример, рекао је прошле недеље да ће бити економске штете од инвазије Украјине, али не и рецесије.

Еврозона је предузела мере без преседана да казни Русију због њене одлуке да нападне Украјину — као што је блокирање продаје луксузне робе — и ове санкције имају реперкусије на саму економију зоне евра. Поред тога, постоје и друге нуспојаве рата, пре свега више цене енергије — које подстичу инфлацију у целом блоку.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард рекла је раније ове недеље да ће „три главна фактора вероватно повећати инфлацију“ у будућности.

Она је рекла да се „очекује да ће цене енергије дуже остати више“, „притисак на инфлацију хране ће се вероватно повећати“ и „уска грла у глобалној производњи ће вероватно опстати у одређеним секторима“. Ова економска позадина доводи до тога да потрошачи буду песимистичнији у погледу својих перспектива. „Домаћинства постају све песимистичнија и могла би да смање потрошњу“, рекла је Лагардова у говору на Кипру у среду. Мања потрошња могла би донети још веће економске главобоље, пошто би предузећа мање продавала, имала би мање простора за плаћање запослених и била би мања вероватноћа да ће инвестирати.

„С обзиром да инфлација у еврозони расте још више изнад прогнозе ЕЦБ-а и да ће вероватно остати веома висока до краја године, мислимо да неће проћи много времена пре него што Банка почне да повећава каматне стопе“, Џек Ален-Рејнолдс, старији Европски економиста у Цапитал Ецономицс-у, рекао је у белешци клијентима у петак ујутро.

„Предвидели смо три повећања стопе од 25 базних поена за ову годину“, додао је он.

Аналитичари Беренберга очекују прво повећање стопе у четвртом кварталу 2022. године, након чега ће уследити још три у 2023. години. „ЕЦБ стога има више времена од америчког Фед-а да смањи своје монетарне подстицаје. Али пошто ће скупа зелена транзициона политика и донекле експанзивна фискална политика вероватно поново видети тренд раста инфлације“, рекао је Саломон Фидлер, економиста у Беренбергу, додајући да ће „ЕЦБ такође морати да реагује на крају“.